Škola z Prešova zvíťazila v konkurencii 52 slovenských škôl.

06.07.2009 Celý región

Prešov má malých rytierov. Víťazom celoslovenskej súťaže Planéta pre malého princa sa stali deti zo ZŠ Matice Slovenskej v Prešove
Naša planéta, naša budúcnosť.

Bratislava, 3. júla 2009 - Víťazom celoslovenskej súťaže Planéta pre Malého Princa, ktorej organizátorom je spoločnosť Dalkia, sa stal spoločný projekt 3. A a 4. A triedy Základnej školy Matice slovenskej v Prešove. 6. ročník projektu bol zameraný na podporu citlivejšieho prístupu detí aj dospelých k životnému prostrediu a k zdraviu. Členmi poroty boli takí významní hostia ako veľvyslanec Francúzska na Slovensku Henry Cuny a primátor mesta Žiar nad Hronom Ivan Černaj. V celoslovenskom finále vyberala porota z 25 prác a 52 škôl. Víťazi tak vyhrali dvojdňový výlet do Bojníc.

Víťazný obrázok
„Koncom februára sme oslovili 84 škôl v mestách, v ktorých pôsobíme. Do projektu sa zapojilo až 52 škôl, 167 tried a 3 533 žiakov. Do celoslovenského finále sa dostalo 25 víťazných prác z jednotlivých zúčastnených miest. Prekvapili nás nápady mladých ochranárov životného prostredia, ale aj ich výtvarné stvárnenie. Som presvedčený, že sme vybrali najlepší projekt, aj keď výber bol v tomto roku skutočne náročný. Verím, že aj touto cestou si deti uvedomia svoju zodpovednosť k životnému prostrediu, “ hovorí Vincent Barbier, generálny riaditeľ Dalkie a.s.

„Projekt Planéta pre malého princa deti veľmi zaujal a upútala ich práca s pracovným zošitom, prostredníctvom ktorého získali mnoho nových poznatkov z environmentálnej výchovy. Potešilo nás, že naša práca obsadila prvé miesto nielen v regionálnom kole súťaže, ale zaujala aj porotu

v celoslovenskom kole, kde sme tiež získali prvé miesto, “ hovorí Mgr. Mgr. Andrea Kašprišinová, tiredna učiteľka zo ZŠ Matice Slovenskej v Prešove.

Pre malých ochrancov prírody z víťaznej triedy pripravila Dalkia v júni dvojdňový výlet do Bojníc. Deti navštívili bojnickú ZOO, na večernej prehliadke zámku mali nočné strašidlá s deťmi plné ruky práce. Na druhý deň pripravila skupina Bojník pre deti Rytierske hry spojené s vystúpením sokoliarov a šermiarov. Po splnení úloh boli deti pasované za rytierov a dostali aj pamätnú rytiersku mincu.

O projekte Malý Princ
Ide o 6. ročník súťaže, ktorá je určená pre žiakov vo veku 8 až 11 rokov. Jej úlohou je zlepšovať vzťah detí k životnému prostrediu. V rámci projektu Planéta pre malého princa bolo úlohou žiakov spoločne napísať list malému princovi, v ktorom opísali nebezpečenstvo, ktoré podľa nich ohrozuje ich región, prípadne krajinu a jeho príčiny. Zároveň navrhli riešenie, ako toto nebezpečenstvo odvrátiť. Svoje nápady stvárnili na dvoch obrázkoch. Prvý znázorňoval nebezpečenstvo hroziace planéte Zem, ak sa prestaneme starať o prírodu a druhý zobrazoval možnosti, ako toto nebezpečenstvo odvrátiť a zachovať našu planétu peknú. Malý princ, ktorý žiakov sprevádzal celým pracovným zošitom, mohol figurovať na obrázkoch ako pomocník ľudí pri hľadaní spôsobu ochrany planéty. Žiakov i učiteľov pri práci sprevádzali pedagogické materiály vypracované špeciálne pre tento projekt a prostredníctvom nich zároveň spoznávali príbeh malého princa. Deti spolu s malým princom objavovali planétu Zem.

Dalkia pôsobí na Slovensku od roku 1992. Hlavným predmetom jej činnosti je správa tepelných zdrojov, tepelno-technických zariadení a komplexná správa budov. V súčasnosti spoločnosť zamestnáva viac ako 600 zamestnancov a dodáva teplo pre obyvateľov miest Bratislava, Senec, Vráble, Brezno, Lučenec, Žiar nad Hronom, Poprad, Košice a Kráľovský Chlmec. V roku 2005 sa stala zakladateľom a hlavným akcionárom spoločnosti SLOVEO, ktorá poskytuje komplexné služby na zabezpečenie prevádzky automobilového závodu PSA Peugeot Citroën v Trnave.

Medzinárodná spoločnosť Dalkia je európskym lídrom v poskytovaní energetických služieb pre bytovo - komunálnu sféru a pre priemyselných klientov. Je dcérskou spoločnosťou VE (Veolia Environnement) a je jej energetickou divíziou. Ďalším významným akcionárom Dalkie je spoločnosť EDF (Electricité de France). Prostredníctvom ponuky komplexných riešení zameraných na dosahovanie tepelného komfortu a energetickej účinnosti napĺňa očakávania svojich klientov. V súčasnosti pôsobí spoločnosť Dalkia v 41 krajinách sveta a zamestnáva viac ako 52 800 zamestnancov.
Dalkia a.s.
Silvia Stránska
 

Vyberte región